Sanitariniai reikalavimai įmonėje, kurioje atliekami kenkėjų kontrolės darbai (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija)
Vykdant Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. vasario 2 d. įsakymą Nr. V-55 „Dėl Privalomojo profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“ ir siekiant užtikrinti atliekamų darbų kokybę bei saugų kenkėjų kontrolės darbą reikalinga:
- Patalpoje atlikti generalinį valymą: išplauti grindis, nuvalyti dulkes kenkėjų susikaupimo vietose (už vamzdžių, šildymo įrengimų, baldų ir kt.) atlaisvinti vietas po lentynomis.
- Išnešti iš patalpos indus, tarą, pjaustymo lentas, virtuvės inventorių.
- Produktus sudėti į šaldytuvus (šaldytuvus uždengti klijuote ar plėvele) arba išnešti į kitas patalpas. Sausus, įpakuotus produktus uždengti polietilenine plėvele arba popieriumi.
- Atlaisvinti ūkines, individualias spintas, atitraukti jas ir įrenginius nuo sienų, kad būtų galima apruošti grindjuostes, nugarinę įrenginių dalį.
- Sudaryti galimybę dezinfekuotojui apruošti visas patalpas.
- Išjungti elektros įrenginius iš tinklo.
- Esant reikalui išardyti elektrines virykles, kavos virimo aparatus, elektrinius katilus, nuimti groteles nuo šildymo įrenginių.
- Išvėdinti patalpas darbo metu ir po dezinsekcijos praėjus 2 valandoms.
- Atliekant dezinsekcinius darbus turi dalyvauti įmonės asmuo, atsakingas už šiuos darbus, ir elektrikas.
- Neįvykdžius nurodytų reikalavimų, darbai neatliekami.
- Apruoštas patalpas kitą dieną būtina išvalyti. Šiltu muiluotu vandeniu nuplauti tas vietas, kurios kontaktuos su maisto produktais. Grindjuosčių, vietų po įrenginiais, įrenginių nugarinių pusių nevalyti 10–15 dienų.